Företagare och Covid-19

Ingen har väl undgått hur företagare drabbats av konsekvenserna från Covid-19. Personal har blivit permitterad, vissa uppsagda, många har inte haft råd att betala sina räkningar och företag har gått i konkurs.

Positivt är dock alla de företag som haft möjlighet att ställa om, eller faktiskt haft produkter och tjänster där efterfrågan har ökat.

Hur som, har det varit en minst sagt märklig tid. En tid jag inte tror att någon hade väntat sig.

Några dagar efter att Covid-19 slagit ner som en blixt, blev jag uppringt av Företagarna Hallands regionchef. Jag blev tillfrågad om jag kunde läsa in mig på den hjälp regeringen presenterat, för att kort därefter närvara på en träff för företagare.

Det var en träff för alla de som hade frågor eller funderingar kring anstånd med mera hos Skatteverket. För det var den hjälp som fanns att få, just då.

Vi var ett antal personer som fanns på plats för att besvara frågor och tolka vad som gällde. Vi fick besök av företagare inom olika branscher, men framförallt inom restaurang- och besöksnäring. Vissa var upprörda, några ville bara få information och andra var förkrossade med gråten i halsen. Jag kommer troligtvis aldrig glömma den kvällen. Så surrealistiskt, som en dålig dröm man snart skulle vakna upp från. Men tyvärr var det inte annat än verklighet.

Som tur är var det inte stopp med hjälpinsatser efter att anstånd hos Skatteverket presenterats. Det har därefter tillkommit stöd för korttidsarbete, hyresstöd, minskad arbetsgivaravgift och omställningsstöd, med mera. Tyvärr har dock flera av stöden redan avslutats då dem endast gällde vissa perioder. Ett som finns kvar är däremot omställningsstödet. Det går att ansöka om fram till 31 augusti. Inte ett helt enkelt stöd att ansöka om, då det är mycket uppgifter som ska kontrolleras och lämnas in. Dessutom ska man kunna läsa av och räkna ut flertalet poster i både balans- och resultatrapport.  

Jag som arbetar med detta har flertalet gånger tyckt att de olika ansökningarna varit onödigt krångliga. Dessutom har regler och förutsättningar ändrats löpande. Jag kan bara tänka mig då hur ni andra känner som inte har detta som arbetsuppgift.

Är det någon av er som känner att ni behöver hjälp så, Hojta! (Det går fortfarande att få kostnadsfritt hos mig.)

Med några dagar kvar i augusti håller jag tummarna för att det snart presenteras ytterligare hjälp för alla företagare där ute. För Covid-19 verkar tyvärr stanna ett tag till.