Håll i och håll ut

Det är nu tredje gången jag sitter här och skriver på detta inlägg. De tidigare tillfällena har något dykt upp som gör att jag velat vänta. Allt för att få med den senaste informationen. Men efter ett antal försök inser jag nu att det inte går. Så nu är det dags oavsett.

Mitt första inlägg handlade mycket om hur företagare påverkats av Covid-19. Redan då skrev jag att jag trodde det var långt i från över. Såhär en tid senare har det visat sig att jag, tyvärr, hade rätt.

Just nu känns det som att det är på väg att bli värre än någonsin. I våras hade många företagare förhoppningar om att sommaren skulle bli bra ekonomiskt och att man skulle kunna köra på sin verksamhet mer under hösten än tidigare under våren. Men nej, så blev det inte. Nu såhär i slutet på november kommer det bara mer och mer restriktioner för vad vi bör och inte bör göra. Det är otroligt viktigt att vi få bort denna smittspridning. Men det är även otroligt viktigt att behålla alla företagare.

Korttidsarbetet är förlängt, så även omställningsstöd. Även ett omsättningsstöd har kommit som riktar sig till enskilda företagare. Men är detta tillräckligt? Nej, jag tror faktiskt inte det. Ta restaurangbranschen som exempel. Hur mycket intäkter förlorar inte dem när alkoholen ska sluta serveras vid 22 och alla julbord som ställs in? Eller alla lokala butiker som inte får den julhandel dem vanligtvis har? Jag hör personer runt mig som funderar på om man ens ska köpa julklappar till alla dem man brukar. Ingen vet ju om vi får lov att träffas över julen ändå.

Jag hoppas verkligen att det kommer ett stöd som hjälper “på riktigt” för dessa branscher. Inte mängder med olika stöd där det är näst intill omöjligt att uppfylla kraven.

Jag vill verkligen ge en stor eloge till alla företagare som kämpar där ute. Även till all sjukhuspersonal som sliter för att hjälpa alla sjuka. Tyvärr kan jag inte mycket inom sjukvården, men för övriga som har frågor kring stöd, budgetar, löner m.m så går det bra att kontakta mig med frågor. Just nu känns det som att varenda organisation, inriktad mot företag, drar i alla trådar man kan för att hjälpa till. Det ska vi använda oss av!

Röd skylt med texten: Closed, due to Coronavirus. Foto.
Foto: Istock